Acesta este un colocviu informativ .Migrena – cea mai frecventa durere severa de cap. Variantele migrenei, factori declansatori, tratament si prevenire
Migrena este o suferinta cronica caracterizata prin dureri de cap moderat-severe, recurente. Poate sa apara o data sau de doua ori pe an sau de mai multe ori pe luna. Acestea sunt asociate de regula cu alte simptome (greata, varsaturi, sensibilitate la lumina sau la zgomot). In general sunt agravate de activitate fizica sau determina evitarea activitatii fizice.
Este cea mai frecventa cauza pentru dureri severe de cap – aproximativ 20% dintre femei si 6% dintre barbati sunt afectati. Debutul este frecvent in adolescenta sau in copilarie, intalnita cu frecventa maxima la persoane intre 25 si 55 de ani. Dupa 55 de ani frecventa atacurilor scade, in special la femei.
Durerea de cap care incepe in copilarie este frecvent migrena.
Variantele migrenei
Cea mai frecventa este migrena comuna (fara aura). Doar 10 % dintre persoanele afectate au migrena cu aura si 20% au ambele tipuri. Mai rar apare doar aura fara durere de cap, in special la persoanele in varsta.
Aura reprezinta simtome neurologice care apar cu 10-60 de minute anterior durerii de cap, frecvent exprimate prin fenomene vizuale care apar la ambii ochi – pete negre, gri, tremorul imaginii, flashuri, lini colorate, si prin fenomene senzitive – ace, intepaturi, amorteli care apar prima data la degete si apoi de intind la tot bratul si la fata.
Alte tipuri rare de migrena:
migrena hemiplegica familiala si migrena hemiplegica sporadica. La persoanele afectate de acest tip de migrena aura este reprezentata prin deficit motor la nivelul unui hemicorp (slabiciune musculara la nivelul unei jumatati, stanga sau dreapta a corpului). Daca o ruda apropiata are aceeasi suferinta este vorba despre forma familiala.
migrena bazilara unde durerea de cap este insotita de tulburari de vorbire, vertij, zgomote in urechi, vedere dubla, tulburari de constienta.
migrena retiniana: simptome vizuale care apar la un singur ochi ( simptomele aurei apar la ambii ochi), in absenta unei afectiuni oculare.
sindroame periodice ale copilului care sunt frecvent asociate cu dezvoltarea migrenei la adolescenti si adulti tineri, care includ varsaturile ciclice (perioade ocazionale, intense de varsaturi), migrena abdominala (dureri abdominale recurente insotite de obicei de greata) si vertij paroxistic benign al copilului ( episoade recurente de vertij).
Cauzele migrenei:
Migrena este o suferinta cerebrala. Reprezinta o afectiune a anumitor parti ale creierului care se ocupa de procesarea durerii. Mecanismul exact nu este cunoscut, dar in timpul atacului migrenos exista atat modificari vasculare – studiile au demonstrate o reducere a fluxului cerebral care incepe in cortexul occipital (in special in timpul aurei) si de extinde lent spre anterior, bilateral, cat si modificari neuronale, care implica un mecanism cu originea la nivelul nervului trigemen.
Cauza probabila este un amestec de factori genetici si factori de mediu. Aproximativ 2/3 dintre persoanele afectate mai au o ruda cu migrena. Foarte rar apare datorita unui defect al unei singure gene (ex: migrena hemiplegica familiala).
Influenta genetica in dezvoltarea migrenei este de aproximativ 50% in special la persoanele care sufera de migrena cu aura. Beneficii hirudoterapia
Rezultatul apare de la prima sesiune. Atunci când este utilizata pentru a trata pacientul hirudoterapia nu are efecte secundare, cum este cazul atunci când se utilizează produse farmaceutice. Mai mult decât atât terapeutic vorbind beneficiul este menținut pentru o perioadă lungă de timp.Tratamentul in cazul migrenelor nu este recomandat mai mult de doua luni . De aceea, pentru rezultate mai bune, este recomandat să se faca trei cursuri de hirudoterapie cu pauze între cursuri de două luni.
Punctele de aplicare lipitori in cazul migrenelor sunt aceleași ca și în hipertensiunea arterială, adăugând punctele de pe gât și umeri. Puteți restricționa impunerea de lipitori doar in spatele urechilor , cefei si la umeri.
De obicei se aplica 2-3 lipitori în spatele fiecarei ureche. Există un punct important, în orice caz, nu se poate aplica lipitoare aproape de ureche,pentru ca venele superficiale sunt situate acolo. După aplicarea de lipitori in spatele urechilor dureria de cap dispare după prima sesiune, este nevoie totusi de a continua inca una sau doua sesiuni la intervale de 4-5 zile.
Pe gât se pot aplica 4-6 lipitori , iar dupa 3-4 zile se poat aplica cele de pe umeri 4 -6 ,Putem alterna sedinta gat ,sedinta umeri inca de doua ori . Astfel, tratamentul migrenelor cronice va consta din 6-8 sesiuni .Dureri de cap normale la 4 sesiuni. Dacă există alte boli, numărul de sesiuni poate fi crescută până la 10 Cursul trebuie repetat după 2-3 luni.
Având în vedere eficacitatea tratamentului de hirudoterapiei in cazul migrenei, terapia lipitoare poate fi folosit ca metodă primară. -Cerebroscleroza, arterioscleroza- se pun lipitori în zona de margine a scalpului, mai ales în locurile în care se văd vinişoare ieşite în afară. S-a demonstrat că substanţele conţinute de lipitori normalizează presiunea sangvină intracraniană, favorizează o mai bună circulaţie şi încetinesc procesele degenerative. Se fac 2-10 aplicaţii cu lipitori pe an.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu